Herpes munnsår

Forkjølelsessår forårsakes av et virus (herpes simplex virus type 1). Sårene starter med kløe og prikking i huden på og rundt leppene. Etter hvert dannes små væskefylte blemmer som bryter ut i sår.

Årsaker til forkjølelsessår

Store deler av befolkningen er smittet med herpesvirus, men langt fra alle får utbrudd av forkjølelsessår. Viruset ligger latent i kroppen og kan reaktiveres i perioder med nedsatt immun-forsvar, for eksempel ved en forkjølelse. Hos enkelte forårsaker dette infeksjoner i form av munnsår på og rundt leppene.

Herpes_munnsår_klinisk_fotografi_1

Andre årsaker til utbrudd kan være perioder med stress eller om man er utsatt for sterkt sollys.

Dental_Web_illustrasjon_førstehjelpBehandling av forkjølelsessår

Behandling av herpes munnsår baseres i stor grad på virushemmende kremer som smøres på og rundt såret. Tannlege eller lege vil kunne skrive ut resept på egnet medikament.

Disse skal både gi raskere tilheling og redusere ubehag og smerter forbundet med såret. Det er viktig å komme tidlig i gang med behandlingen, helst så snart man kjenner det begynner å prikke i huden.

Viktige råd

  • Oppretthold grundig håndhygiene i perioder med utbrudd og unngå å ta direkte på sårene. Vær oppmerksom på at herpesvirus kan smitte til andre steder på kroppen.
  • Det er også lett å smitte andre når såret er aktivt. Unngå derfor kyssing og ikke drikk av samme flaske som andre.
  • Bruk munnsårplaster. Dette fås på apotek og kan lindre ubehag ved utbruddet samtidig som det hindrer videre smitte.
  • Unngå sterk sol. Bruk eventuelt leppepomade med høy solfaktor.
  • Informer tannlegen på forhånd dersom du har tannlegetime samtidig med et aktivt herpessår.

Video

Dental Web

Dental Web – pasientinformasjon på nett

All informasjon under «tannhelseinformasjon» på hjemmesiden vår er hentet fra Dental Web. Dental Web er en omfattende informasjonspakke til bruk på tannlegers hjemmesider.

Produktet gir oppdatert informasjon om en rekke faglige tema innen tannhelse, der hvert tema presenteres i en kombinasjon av tekst, illustrasjoner, fotografier og/eller filmer.

Dental Web gjør det lettere for tannklinikker å tilby faglig informasjon om behandling og tannhelse til sine pasienter. Produktet brukes av en rekke privatpraktiserende klinikker, men også av den offentlige tannhelsetjenesten i Rogaland.

Dental Web er et av flere produkter som er utviklet av de ansatte ved Tannlegene Vee, og lansert under firmaet Ferrule Media.

Besøk gjerne hjemmesiden til Ferrule Media for å lese mer om Dental Web, eller spør oss neste gang du besøker klinikken.