Tenner og graviditet

Under svangerskapet vil ofte matvanene endre seg. Måltidene blir hyppigere og det spises mer sukkerholdig kost. Dette gjør at en del gravide har lettere for å utvikle hull i tennene. Mange gravide vil også oppdage at tannkjøttet blir betent og blør lettere. Dette kan skyldes hormonelle forandringer, at munnhygienen er vanskeligere å gjennomføre i en periode eller at den nedprioriteres av andre grunner. For å unngå problemer med tenner og tannkjøtt under graviditeten, er det viktig med et fornuftig kosthold og godt renhold.

Råd under svangerskapet:

  • Dental_Web_illustrasjon_måltidSpis regelmessig og unngå småspising mellom måltidene. Mellom-måltider bør eventuelt bestå av frukt eller grønnsaker i stedet for søtsaker.
  • Børst tennene grundig med tannkrem morgen og kveld. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt der for børsten når du ser at busten begynner å sprike.
  • Dental_Web_illustrasjon_FluorFor å forebygge blødning fra tannkjøttet, bør du rengjøre mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. For å komme til mellom jekslene, kan det med fordel brukes en tanntrådholder.
  • Ekstra bruk av fluor vil være med på å styrke tennene og forebygge hull. Dette finnes blant annet i form av skyllevæske og kan brukes daglig.

Kvalme og oppkast

En del gravide er plaget med kvalme og oppkast under svangerskapet. Magesyren er svært sur og kan tære på tannemaljen. Umiddelbart etter oppkast bør man derfor skylle munnen med vann eller fluorskyll. For å unngå å skade tennene, venter man helst en time med å bruke tannbørsten.

Graviditet og tannbehandling

Røntgenbilder: Dental_Web_illlustrasjon_gravidRøntgenbilder tatt med dagens teknikk krever svært lav stråledose og er derfor ikke skadelig for fosteret. Det er likevel vanlig å benytte et blyforkle ved røntgenopptak. Du bestemmer selv hvorvidt det skal tas røntgenbilder eller ikke.

Bedøvelse: Dental_Web_illustrasjon_årlig_sjekkBedøvelse som brukes ved tannbehandling er ikke skadelig for fosteret og kan også brukes av ammende.

Tannbehandling: Vanlig tannbehandling kan stort sett utføres som normalt under svangerskapet. Om mulig legges nødvendig tannbehandling til 2. trimester.

Akuttbehandling og smertelindring kan utføres ved behov under hele svangerskapet.

Videoer

Dental Web

Dental Web – pasientinformasjon på nett

All informasjon under «tannhelseinformasjon» på hjemmesiden vår er hentet fra Dental Web. Dental Web er en omfattende informasjonspakke til bruk på tannlegers hjemmesider.

Produktet gir oppdatert informasjon om en rekke faglige tema innen tannhelse, der hvert tema presenteres i en kombinasjon av tekst, illustrasjoner, fotografier og/eller filmer.

Dental Web gjør det lettere for tannklinikker å tilby faglig informasjon om behandling og tannhelse til sine pasienter. Produktet brukes av en rekke privatpraktiserende klinikker, men også av den offentlige tannhelsetjenesten i Rogaland.

Dental Web er et av flere produkter som er utviklet av de ansatte ved Tannlegene Vee, og lansert under firmaet Ferrule Media.

Besøk gjerne hjemmesiden til Ferrule Media for å lese mer om Dental Web, eller spør oss neste gang du besøker klinikken.